maandag 31 augustus 2009

Robotmeisje ontsnapt aan miserabel leven.

De tweede helft van de workshop theaterboek zit erop. Vandaag gingen Annemieke (mijn zus) en ik samen met 12 kinderen tussen de 4 en de 11 jaar van de BSO in Oss een verhaal schrijven en in 10 tekeningen illustreren op kartonnen platen die precies in het eerder gebouwde theater passen. Als afsluiter gaven we een optreden voor de ouders die hun creatieve koters weer op kwamen halen.

Onder begeleiding van ons en met de fantasierijke inbreng van deze kinderen kwam er een hartstikke leuk verhaal uit. Het was even moeilijk wie de hoofdrol ging spelen in dit verhaal…”Een voetballer”, roept een meisje van 5. “Een paardrijdster, neeeee een robot, een drummer in een band!, nee, wacht een man met een uzi”, roept de stoerste van het stel! Het werd een robot en om de meisjes te plezieren, een meisjesrobot! Toen ik vroeg wat zij het allerbeste kon, riep er één, “SCHOONMAKEN”. Tot zover de emancipatie onder de jeugd.
Ieder kind had een inbreng in het verhaal. Aan Annemieke en mij was het om het tot een geheel te breien en om wat te sturen hier en daar maar dat ging boven verwachting goed.


De generale repetitie.

Het optreden voor de ouders.

Even in ’t kort het verhaal (in mijn eigen woorden) van de BSO kinderen. Geïllustreerd met een aantal tekeningen.Het desbetreffende robotmeisje, ‘Poetsie’ genaamd, was geboren als opruimrobot maar ze was het poetsen helemaal beu. Ze wilde weg, waarheen maakte niet uit als ze maar vrij was. Middels een ingenieus plan met een afvalemmer belandt ze op de vuilnisbelt waar zojuist een paard met een kat op z’n rug langsloopt.Paard Lola en kat Claudia vragen haar om ze te vergezellen maar juist als Robotmeisje hun wil vragen waar ze heen gaan schiet uit het afval een grommend beest op hun af. Het is Henk de leeuw, jawel, de koning van de vuilnisbelt.“Jij gaat helemaal nergens heen”, brult Henk tegen robot Poetsie, “Jou kan ik wel gebruiken namelijk… opruimen jij”. Wat leeuw Henk niet wist was dat robot Poetsie een getalenteerde leeuwentemmer bleek te zijn. Met haar zwabber liet ze Henk de leeuw als een ware acrobaat tekeer gaan. Het paard en de kat kijken verbijsterd het tafereel aan en komen dan met het geweldige plot, “Ga allemaal mee met ons, we zijn onderweg naar het circus! Jullie zouden er zeker niet misstaan!” En zo geschiedde. Lola het paard, Claudia de kat, Henk de leeuw en robotmeisje werden de beste vrienden en werkte in het circus. Robotmeisje hoefde nooit meer te poetsen en leefde uiteraard nog lang en gelukkig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten